KAROT

Eski zamanlarda beton blokların mukavemetini ölçebilmek amacıyla icat edilmiş karot cihazları, beton bloğundan silindir şeklinde bir yapıyı ne ana betona ne de dilindirin içindeki parçaya zarar vermeden çıkaran bu aletler gelişen teknolojiyle daha fonksiyonel hallere bürünmüşlerdir.

Silindirlerin havuca benzemesi nedeniyle İngilizce carrot kelimesinin Türkçeye yansıması olarak adını bulmuş teknolojik aletler her türlü sert zemin uygulamasında kullanılmaktadır. Beton kalınlığı ayırt etmeksizin kesme ya da delme işlemi yapabilen fonksiyonlarının yanı sıra karayollarının ya da belediyelerin yaptığı asfalt düzenleme çalışmalarında da yoğun olarak kullanılmaktadır. İç mekân ya da dış mekân ayrımı yapmaksızın kullanılan bu cihaz tadilatlarınızda ciddi zaman tasarrufu sağlamaktadır. Son dönemlerde moda olan Fransız balkonlarla evinizi daha aydınlık hale getirmek isterseniz de karot firmaları size yardımcı olacaktır. Duvarınızda elmas uçlu testereler ile düz bir keski açıp pencere yuvasını hazırlayabilmektelerdir.

Tüm tadilat işlerine baktığımızda belki maliyeti biraz daha yüksek bir uygulama olan karot bir nevi zamanı ve pratikliği satın almanızı sağlıyor olacak. Hele bir de işinin uzmanı bir ekip bulursanız o zaman bir haftada tamamlanacağını umduğunuz işleriniz bir gün içerisinde bile tamamlanabilir. Karot cihazlarının bir diğer artısı da deprem dayanıklılık testi için veri toplamasıdır. Deprem dayanıklılığını öğrenmek istediğiniz bir eviniz varsa belediyeye başvurmanız ve belediye tarafından görevlendirilmiş bir karotçunun gelip bina beton bloğunuzdan karot alması yeterli olacaktır. Son derece fonksiyonel bir alet olan karot her türlü sert zeminde yanınızda.

KAROTCU

Karot, inşaat sektöründe yapılan delme işlemleri için kullanılan bir ifade olup bu delme işlemleri için de karot makineleri kullanılmaktadır. Tesisat deliği açarken su, elektrik veya doğalgaz gibi tesisatlar için ufak çaplı delikler oluşturulmaktadır. Binalardaki pencere, kapı, havalandırma gibi delik açma işlemleri de küçük çaplı delme işlemleri olarak yapılmaktadır. Karot makinelerini kullanan kimselere de karotcu denilmektedir.

Tabi bir de kesme işlemi yapılamayacak durumlarda karot makinelerine başvurulmakta ve kesme yerine delme işlemleri yapılabilmektedir. Karot işlemlerde yan yana olan yapılarda bu uygulamay başvurulmakta ve tıraşlamalar yapılarak da işlem gerçekleştirilmektedir. Beton delme işlemlerinde farklı çapta ve ebatta delme işlemleri yapılmaktadır. Her ne kadar beton içerisinde demir ve donatılar olsa da karot makineleri ile sorunsuz bir delme işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Sorunsuz delme işlemlerinin gerçekleşebilmesi ise ancak karotcu tarafından sağlanmaktadır.

İnşaat sektöründe birçok işin kolaylaşmasını sağlayan karot makineleri, kullanıcısının tecrübe, bilgi ve uzmanlığına da ihtiyaç duymaktadır. Delme işlemleri sırasında deliğin boyutunu, çapını, betonun yumuşaklık ve sertliğini, yatay ve düşey konumu ve bu delme işlemleri sırasında kullanılacak olan karot makinesi ucunu vs. gibi ayarlamak karotcu tarafından yapılmaktadır. Özellikle küçük çaplı delik açma ve numune alma gibi işlemlerde karotcunun işini özen ve titizlikle yapması gerekir. Çünkü yapılara zarar vermeden ve çevreyi rahatsız etmeden delik açma işlemi karotcunun sorumluluğundadır.